Vitaal in de IT

Wie kent hem niet, de “programmeur” achter zijn/haar scherm en toetsenbord, wil door niemand gestoord worden en schrijft software die uitermate complex is. Zit ’s avonds thuis met een fles cola en zak chips te gamen, of is “iets aan het doen op zijn pc”. De tijd dat een softwareontwikkelaar werd omschreven als nerd die leefde in zijn eigen (ongezonde) wereld, ligt inmiddels wel een tijdje achter ons. Het blijkt namelijk dat je ook met softwareontwikkelaars op je werk gewoon een gesprek kunt voeren. Sterker nog: ook op feestjes kun je ze benaderen en blijken ze ook nog erg gezellig te zijn.

Maar waarom dan dit artikel? Zijn ICT-ers niet vitaal? Of wellicht minder vitaal dan werknemers in andere sectoren? Onderzoek heb ik er niet naar gedaan, maar ik verwacht niet dat door onderzoek een groot verschil wordt gevonden. ICT is een “normaal” vakgebied geworden waar normale mensen werken (hoewel soms….).

MSTACK CODE

En toch hebben we bij mStack besloten extra aandacht te besteden aan de vitaliteit van onze collega’s. De reden hiervoor is heel eenvoudig: de eerste regel van de mStack code is: “Onze mensen staan op de eerste plaats”. Als werkgever moet je dan niet alleen zorgen voor de leaseauto, de laptop, training en een mooie opdracht, maar ook daadwerkelijk aandacht hebben voor je collega’s en voor de gezondheid van je collega’s.
Hoe verbeter je de vitaliteit van je mensen?
mStack (samen met de zusterbedrijven GROUP9 en Haystaq) heeft geen exacte definitie van vitaliteit. Feitelijk valt hier bijna alles onder dat te maken heeft met de fysieke, mentale en sociale gezondheid. De invulling van dit programma wordt samen met de collega’s van alle bedrijven bepaald, en iedereen bepaalt zelf waar hij of zij aan meedoet. De rol als werkgever is faciliteren en stimuleren. Hieronder volgen een aantal voorbeelden van initiatieven die op dit gebied zijn genomen.

STRESS

Stress hoort bij ons leven. Zonder de stresshormonen (adrenaline en cortisol) zouden we waarschijnlijk niet eens kunnen overleven. Maar het is belangrijk om stress en stress-symptomen bij jezelf (en je collega’s) te herkennen en erop te anticiperen. Wanneer het niveau van stress lange tijd te hoog blijft, krijgt het een negatief effect op je gezondheid en prestaties. Voor mStack hebben we een workshop Stressmanagement georganiseerd (Marco Hoogerland van Business Meets Sports) zodat we meer kennis krijgen over stress, wat stress met ons doet en hoe we het bij ons zelf (maar ook vooral bij anderen) kunnen herkennen. En tot slot hoe je het stressniveau weer kunt verlagen.
Een hele belangrijke conclusie die aan het einde van de workshop door iedereen werd onderschreven is dat te veel stress vaak steeds moeilijker door jezelf te herkennen is en dat we als collega’s verantwoordelijk zijn naar elkaar toe om op elkaar te letten! Om het stressniveau weer te verlagen zijn er een aantal energizers (voeding, slaap, beweging, pauzemanagement en sociale steun). Een aantal van deze energizers bleek (zonder dat we ons hiervan bewust waren) al onderdeel te zijn van ons vitaliteitsprogramma (voeding en beweging). Sociale steun voor collega’s is een van onze uitgangspunten. Iedereen mag/moet zichzelf kunnen zijn bij mStack en collega’s staan klaar voor elkaar en leven met elkaar mee. Voorbeelden hiervan zien we wekelijks in de praktijk.
Naast de stressworkshop is er ook een workshop georganiseerd om te ervaren hoe het lichaam reageert op een ijsbad en hoe je hier zelf invloed op uit kunt oefenen door je ademhaling onder controle te houden.

GEZOND ETEN

Wie kent ze niet: de pizzasessies. Na een dag hard werken stap je in de auto, komt met je collega’s aan op kantoor en je moet nog eerst een pizza of broodje naar binnen werken alvorens je aan de slag gaat om samen met je collega’s de techniek in te duiken of een interessante sessie van een collega bij te wonen. Bij mStack zorgen we voor een gezonde maaltijd (bereid door een kok) voorafgaand aan onze maandelijkse TechTalk die we gezellig met zijn allen in onze leefkeuken nuttigen.
Daarnaast bieden we de mogelijkheid om gebruik te maken van een diëtiste. Deze extra hulp kan net voldoende zijn om weer op het juiste pad te komen.

BEWEGEN

Daarnaast faciliteren we medewerkers in het bewegen. Voorbeelden hiervan zijn deelname aan de Rotterdam Marathon (10km, halve of hele marathon), Viking Run of Limburgs Mooiste (recreatieve fietstochten op racefiets). Ook deelname hieraan is geheel vrijblijvend. Niets moet, alles mag!
Als voorbereiding op deze activiteiten worden gezamenlijke trainingsavonden, -dagen georganiseerd zodat iedereen voorbereid aan de start komt. In een aantal gevallen wordt de deelnemers gevraagd om een sportmedische test te doen. De reden is om trainingsprogramma’s goed af te stemmen op individuele behoeftes, maar ook om gezondheidsrisico’s uit te sluiten.
Gezamenlijk sporten zorgt natuurlijk voor verbinding tussen de mensen en het stimuleert anderen weer om ook deel te nemen. Je ziet dat er mensen zijn die wel mee doen met de trainingsavonden (bootcamp), maar (nog) niet met de Viking Run. Wat mStack betreft is dit prima. Niets moet, alles mag en uiteindelijk gaat iemand toch weer net dat beetje meer bewegen en zit daardoor weer net wat lekkerder in zijn vel!

TOT SLOT

Het is zinloos om een dergelijk initiatief te ontplooien wanneer je het doet om een vinkje achter vitaliteit te zetten. Wij voelen ons medeverantwoordelijk voor het welzijn van onze collega’s en willen ze helpen om dit welzijn te verbeteren voor zover dit mogelijk is. Naast oprechte interesse en aandacht voor onze collega’s en hun gezin (sociale situatie), het zorgen voor een goede werksfeer en mooie opdracht (arbeid) is vitaliteit (gezondheid) een derde pijler waaraan wij als werkgever aandacht besteden. We hopen op deze wijze ons steentje bij te bedragen aan een gezondere wereld. Wellicht dat dit ook bijdraagt aan een lager ziekteverzuim. We hebben hier geen cijfers van, maar in ieder geval leidt het wel tot een hoger welbevinden en enthousiaste verhalen die nog lang worden verteld na deelname aan een activiteit. O ja, en natuurlijk hebben ook wij naast de fruitschaal een pot met drop en tijdens de avondsessie een blikje cola met zak chips!