QBOX

Sinds 1 januari is support voor de Qbox (uitlezen van een slimme meter) van Qurrent gestopt. Zie dit nieuwsartikel:qbox-stopt-per-1-1-2019-4172

QBOXNEXT V1

Sinds die tijd is er dankzij een initiatief van Qurrent medewerkers een nieuwe start gemaakt met een opensource project om de data van de Qbox te blijven uitlezen. Meer informatie is hier op dit forum te vinden.

De voorgestelde oplossing maakt gebruik van een Raspberry PI 3 met Linux waar een .NET Core applicatie draait die de data van de Qbox ontvangt op opslaat. Tevens is er een applicatie beschikbaar waarmee de data in een grafiek weergegeven kan worden.

QBOXNEXT V2

Op basis van deze codebase en idee ben ik verder gegaan om een een cloud oplossing te maken waarbij de lokale server op de Raspberry PI 3 niet meer nodig is en de verwerking, presentatie en de data (meetgegevens) in de cloud aanwezig zijn.

Als technische cloud oplossing heb ik gekozen voor Azure waarbij ik de volgende services gebruik:

  • Azure Container Instance (.NET Core Api om de data te ontvangen en verwerken)
  • Azure Table Storage (voor het opslaan van de meetgegevens, caching en logging)
  • Azure Web App (.NET Core WebApi + Angular SPA voor weergeven grafieken)
  • Beide applicaties (DataReceiver en Frontend) zijn gebundeld als een Docker container
  • Auth0 voor authenticatie en autorisatie van de Angular SPA frontend

OVERZICHT

De gehele oplossing ziet er high-level zo uit:

qbox-overzicht

Waarbij de PI Zero + PI-hole gebruikt wordt voor DNS redirect van het oude endpoint van qurrent naar het nieuwe ip-address van de Azure Container waar de DataReceiver draait.

De gehele oplossing en source-code is te vinden op github.com/StefH/QboxNext

Screenshots van de frontend:

qbox-frontend1 qbox-frontend2

HOE NU VERDER?

Deze opstelling werkt prima voor mijn eigen Qbox maar het zou natuurlijk ook leuk zijn als er meer Qboxes aangesloten kunnen worden op deze cloud oplossing.

Dus hierbij een oproep aan de mensen die nog een Qbox hebben en de meetgegevens willen opslaan en bekijken : stuur mij een berichtje en dan kunnen we de verdere details bespreken.

De originele versie van zijn blog vind je ook op Stef zijn LinkedIn profiel: https://www.linkedin.com/pulse/qbox-next-stef-heyenrath/

comments powered by Disqus